5651 Sayılı Kanun ve HotSpot

5651 Sayılı Kanununa göre, toplu internet kullanımı sağlayan yerlerde herhangi bir ticari faaliyet olsun ya da olmasın, internet erişim loglarının kayıt altına alınma zorunluluğu vardır. Peki bu 5651 kanunu zorunluluğu neden getirilmiştir? 5651 kanunu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? 5651 kanununa getirilen değişiklikler nelerdir? 5651 kanunu ve hotspot neden önemli? 5651 ‌Loglama Kanunu Nedir?

5651 Sayılı Kanun Nedir, Neden Zorunludur?

Resmi Gazetede yayımlanarak 23 Mayıs 2007’de yürürlüğe giren 26530 sayılı kanunda internet kullanımının düzeni ve kontrolüne yönelik siber suçlarla mücadelesine yöneliktir.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” – 

Resmî Gazete Sayı : 26530

5651 Sayılı Kanun ve Hotspot

Aslına bakacak olursak, internetin toplu kullanımının olduğu yerlerde suç işleme durumları epeyce yaygındır. Zira suçlular hiçbir zaman yakalanmak istemezler. Bu nedenle internet ortamında suç işleyen kişiler de, genellikle toplu internet kullanımı sağlayan yerlerde suç işlemeyi tercih ederler. Bu tür yerlere örnek vermek gerekirse; Oteller, restoranlar, kafeler, misafirhaneler, misafirlerine internet sağlayan iş yerleri vs…

Hotspot Ürünleri Logların Kayıt Altına Alınmasını Sağlar

Toplu internet erişimi sağlayan yerler, kendi sağladıkları internet hizmeti üzerinden suç işlenmesi durumunda, eğer bununla alakalı bir log kaydı tutmuyorlarsa büyük suçlamalarla karşı karşıya kalabilirler. Örnek olarak, müşterilerine internet hizmeti sağlayan bir Otel de herhangi bir suç işlenmesi ve bu suça ait IP adresinin tespit edilmesi durumunda, Kolluk Kuvvetleri bu suçla alakalı Otel’den erişim loglarını isteyebilir. Eğer Otel bu erişim loglarını Kolluk Kuvvetlerine veremezse, tüm dijital materyallerine el koyulabilir. Ve ilgili Otel’in yöneticileri ilgili suçlamalarla alakalı sorumluluk altına girebilirler. Ancak erişim loglarının olması durumunda, bu erişim logları Kolluk Kuvvetlerine verilir ve log incelemesinden sonra gerçek suçlu ortaya çıkarılır. Peki bu log kayıtları nasıl kayıt altına alınırlar.HotSpot ürünleri erişim loglarının kayıt altına alınmasını sağlayan cihazlardır. Bu cihazlar aracılığı ile internet erişimi sağlayacak kişilerden doğrulama bilgisi istenir. Kullanıcılar kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra, internet erişimi sağlarlar. Bu sayede internette girdikleri siteler kayıt altına alınır. Bu erişimlerden dolayı işlenecek suçlarla alakalı, işletmeler değil, suçu işleyenler sorumluluk taşırlar.

İnternet Erişimini Hotspot Cihazları Üzerinden Verilir Mi?

Erişim loglarının tutulması noktasında bazı kritik hatalar da yapılmaktadır. Oteller, restoranlar dışında bazı iş yerleri çalışanlarına herhangi bir firewall ürünü olmaksızın erişim izni vermektedirler. Bu çalışanlar gerek şahsi notebookları, gerek kişisel cep telefonlarından internet bağlantısı kurmaktadırlar. Bu çalışanların internet ortamında işleyecekleri suçlardan da iş veren sorumlu olacaktır. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli işletmelerin de çalışanlarına, internet erişim iznini hotspot cihazları üzerinden vermeleri doğru olacaktır.

5651 ‌Loglama Kanunu Nedir?

Sağlanan internet hizmeti kimler tarafından hangi amaçla kullanıldığı 5651 Sayılı Kanun ile resmi olarak kayıt altına alınmasıdır. Alınan log kayıtları sayesinde 5651 kanunu bünyesinde yasadışı işler tespit edilip, siber suçlarla mücadele hedeflenmiştir. Bu sebeple 5651 ‌Loglama Kanunu kayıtların geriye dönük 12 ay süre zarfında saklanması hedeflenmektedir. Herhangi bir kullanıcının internet sağlayıcısı üzerinden aykırı davranışları tespit edilebilir, nerede ve hangi zaman aralığında işlem gerçekleştirdiği log kayıtlarınca bulunabilir.

“5651 Sayılı Kanun ve HotSpot” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!