FIREWALL NEDİR?
Bilgisayarlar ve bilgisayar sistemlerinde kullanılması için üretilen güvenlik duvarıdır. Firewall cihazları, yazılımları gerekli donanımlarla buluşturarak düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Virüsler, kötü amaçlı reklamlar ve web korsanları gibi kötü amaçlı girişimleri ve trafiği engellemek için ağınızla harici kaynaktan gelen trafik arasında bariyer görevi görmektedir.
FIREWALL NASIL ÇALIŞIR?
Veri trafiğine koruma kalkanı için oluşturulan güvenli liste, tanınmayan ve yetkisiz kaynaklardan gelen trafiklere karşı duvar oluşturarak trafiği bloke eder. Önemli özelliklerinden biri de güvenli ve zararlı trafik arasında ayrım yaparak erişimi kontrol etmeyi sağlar. Böylece ağınıza istenmeyen erişimi engeller, cihazınıza olası sızmaların önüne geçmiş olur.
HOTSPOT NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
Kamuya açık kafe, restoran, park gibi alanlarda wifi üzerinden internet erişimi sağlayabildiğimiz bağlantı türüdür. Bu bağlantı türü kendi mobil telefonlarımızda da internet hizmetini paylaşmamıza yardımcı olur. Hotspot bağlantıyı kablsouz modem, UTM ve Router ile sağlar.
Hotspot, her ne kadar ücretsiz internet erişimi sağlasa da zaman zaman güvenlik açığına sebep olabiliyor. Bu sebeple kullanıcılara internet hizmeti sunarken sadece güvenli ağlara erişmeleri tavsiye edilir. Güvenli ağların erişimini sağlamak için bulut tabanlı bir hotspot ve firewall yazılımı gerekir. Bu altyapıyı kullanan CYSPOT üzerinden güvenli bir şekilde internet erişiminden yararlanabilirsiniz.
5651 Sayılı Kanun Nedir, Neden Zorunludur?
Sağlanan internet hizmetinin kimler tarafından, hangi amaçla kullanıldığının 5651 Sayılı Kanun gereği kayıt altına alınması gerekmektedir. 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 5651 Sayılı Kanun internet ortamında yapılan yayınların sistematik bir düzen ile kontrol altına alınması ve aynı zamanda yapılan bu yayınlar yoluyla işlenen suçlar ile mücadele edilmesi hakkındaki kanundur.
Suçlular kimliklerini gizli tutmak amacıyla daha çok toplu internet kullanımı olan bölgeleri tercih ederler. İnternet hizmeti üzerinden suç işlenmesi halinde, eğer bununla alakalı log kaydı tutulmuyorsa büyük suçlamalarla karşı karşıya kalınabilir. Ancak erişim loglarının mevcut olması durumunda, bu erişim logları kolluk kuvvetlerine verilir ve log incelemesinden sonra suçluların kimlikleri ortaya çıkarılır.
NEDEN CYSPOT?
CYSPOT 5651 sayılı yasaya uygun şekilde ağınızdaki internet erişimlerini kayıt altına almaktadır. Tutulması gereken kayıtlar kanuni zorunluluk süresi kadar bulut üzerinde tutulur. Gerek duyulduğunda istenilen yerden kolayca erişilebilecektir. CYSPOT yetkilendirme işlemi sayesinde 5156 Kanununun gerekliliklerini sağlamış olursunuz.
Günümüzde teknolojinin ivme kazanmasıyla birlikte siber suçlar ve saldırılarda ciddi artış gözlemlenmektedir. Kurumsal ve bireysel kullanıcılar, izinsiz erişimi engellemek ve saklanan bilgiyi güvende tutmak için firewall teknolojisini tercih etmektedir.
CYSPOT, gelen ve giden ağ trafiğini sizin yerinize daha güvenli bir şekilde takip eder. Sisteminize önemli bir koruma katmanı ekler; yetkisiz, sahte veya tanınmayan kaynaktan gelen şüpheli ağ trafiğini otomatik olarak engelleyebilir. Güvenlik duvarı, antivirüs programıyla aynı şey değildir. Şüpheli ağ trafiğinden gelen paketlerin kötü amaçlı yazılım içerip içermediğini kontrol etmez. Ticari itibarınızı güvence altına almak ve güvende kalmak için firewall ürününü kullanmak mantıklı hareket olacaktır.
Ayrıca firewall, Bulut Platformu ile çalışan bir alt yapı ortamını daha maliyetli ve uygun cihazlarla sağlayabileceğiniz hotspot hizmeti ile de ilişkilendirilip bakım, onarım ve yürütme maliyetini en aza indirmenize yardımcı olur. Bu sayede kullanıcılarına CYSPOT üzerinden güvenli bir şekilde internet erişimi sağlar.
“NEDEN CYSPOT?” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!